måndag, oktober 23, 2006

Nuders självmål

I ekots lördagsintervju läste Tomas Ramberg högt ur nya Arena och citerade långa stycken av den skarpa kritik Nisha Besara fyrade av mot Göran Persson och den krets av ja-sägare och ryggdunkare han omgav sig med. Pär Nuder kom helt av sig och visste inte vad han skulle svara.
"Puerilt", klämde han ur sig och förtydligade sig med att det betyder "barnsligt". Ett typiskt arrogant sätt från makteliten att svepa undan välriktad kritik. Särskilt om det råkar komma från en ung kvinna. Han spädde på sitt förakt med att nedlåtande påpeka att Besara "bara varit brevsvarare på startsrådsberedningen en kort tid". I själva verket var hon sakkunnig hos Jens Orback och är nu ledarskribent på Aftonbladet. Och jag lovar att hon återkommer fler gånger i Arena - ett stor artikel är redan beställd.
Nuders ovilja att ta kritik på allvar framstod mest som pipig lillebror till Persson.
Senare sade han att en ny socialdemokratisk partiledare måste stå för ett dialoginriktat ledarskap. Men fattade inte att han med sina reaktioner på intervjun i Arena diskvalificerat sig själv. Om man bemöter en kritik som många, under flera år, riktat mot Göran Perssons entourage så arrogant som Nuder kan man inte ens stava til dialog.
Tidigare i veckan hade han försökt gaska upp sig med en "hård kritik" av den borgerliga regeringens budget. Den kritiken avslöjade att SAP:s ledning fortfarande inte förstått vad som hänt. Just nu borde ledande socialdemokrater kanske vara en aning mer ödmjuka. Deras egna politik skapade hög tillväxt, men få nya jobb. Det kanske vore läge att se om högern lyckas bättre innan man är tvärsäker om sin egen förträfflighet.
Bra oppositionspolitik just nu innebär att rikta sig inåt, analysera nederlaget, byta ut alla inkompetenta politiska analytiker, ja-sägare och spinndoktorer och formulera ett politiskt alternativ. Nästa höst kan de då kanske byta sin tröttsamma negativa kampanjpolitik mot att lägga fram alternativa reformer - det högern vann på.
Men så långt har Nuder inte hunnit tänka på. Han kämpar nog mest om sin egen framtid i partiet. Det är bara att hoppas den blir blygsam.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

"blysam" är att ta i. obefintlig är rätta ordet..

18 januari, 2010 17:19  
Anonymous Anonym said...

blygsam menar jag...

18 januari, 2010 17:19  

Skicka en kommentar

<< Home