fredag, oktober 27, 2006

En amerikan i Paris

I senaste numret av den amerikanska vänstertidskriften Dissent skriver chefredaktören Mitchell Cohen en lång analys av den franska krisen. Hans text landar i ungefär samma slutsats som Tomas Lindbom i nya Arena (5/06): att det politiska sammanbrottet närmar sig. Han skriver att landet nu behöver en sjätte republik, en ny politisk ordning.

Smällarna mot det franska etablissemanget, både höger och vänster, kommer tätt. Le Pens framgång i förra presidentvalet, nejet till EU:s konstitution i maj 2005, novemberupproret 2005 och protesterna mot nya arbetsrättsliga regler – med stöd från en stor majoritet av befolkningen – våren 2006. Cohen visar hur kriserna drivits fram av elitens blinda arrogans för medborgare, fackföreningar och den misstro mot etablissemanget som sköljer fram.

Men Cohen menar att det som händer också är vänsterns kris. Frankrike är ingen isolationistisk ekonomi – tvärtom strömmar utländskt kapital in och tillväxten är hög. Men socialisterna har fortfarande inte lyckats formulera en idé om statens och välfärdspolitiken i en global ekonomi. Cohen menar att de franska socialisterna inte ens accepterat den socialdemokratiska idén att bädda in marknadsekonomin. Många lever kvar i föreställningen att erövra staten och sedan, ovanifrån, omvandla ekonomin till en socialistisk.

Mitchell Cohen är en rätt konservativ, lite tyst och butter professor från New York. Många menar att han dragit Dissent till höger. Men den här artikeln sitter perfekt. Du hittar Dissent på www.dissentmagazine.org.