tisdag, oktober 31, 2006

Amerikanska sossar

Den lilla tidskriften Dissent har varit ett politiskt universitet för mig. Fyra nummer per år. Det senaste bättre än på länge med bra artiklar om Frankrike och hur begreppet "totalitär" uppstod som reaktion på nazism och kommunism men nu blir slirigt när det används om revolutionär islamism.

För några år sedan träffade jag en liten grupp i redaktionen. Det var som att kliva rakt in i en film av Woody Allen. Alla pratade i mun på varandra och alla var oense om det mesta: Michael Walzer, Mitchell Cohen, Jo-Ann Mort och Mark Levinson. Ungefär som tidningen – ett ständigt pågående gräl mellan vänner. Under senare år mest om "kriget mot terrorismen", Mellanöstern i allmänhet och Irak i synnerhet. Ibland irriterande konservativ. Men irriterande tidskrifter är dom bästa.

Dissent startades på 1950-talet av en liten grupp intellektuella socialdemokrater i New York, de flesta judar. Deras hållning var antikommunistisk vänster. Det är en profil som fortfarande präglar tidningen: socialdemokrater, judar, mycket New York och i ständig opposition. Även om tidningen är stendöd när det gäller feminism och postmoderna perspektiv så lever den på andra fronter. Kolla in www.dissentmagazine.org. Inget för den som vill bekräfta sin åsikter och ha säkra svar.