onsdag, november 01, 2006

Alla jagar Sabuni

Nyamko Sabuni blir regeringens stora mediasuccé. Men politiskt kan hon bli vad som helst. Okunnig som jämställdhetsminister och ett högriskprojekt som integrationsminister. Just nu jagad av alla. I Svenska Dagbladet skriver en massa muslimska organisationer (men det framgår inte vilka!) att hon har "islamofobiska indikationer". Hon vill förbjuda flickor under 15 år att bära slöja i skolan och förbjuda religiösa friskolor. Dessutom med starkt engagemang mot hedersförtryck, som inte är kopplat till islam utan lika vanligt i kristna familjer. Gör det henne till islamofob?

Jag delar många av hennes sekulära värderingar, men inte alla konkreta reformförslag. Frågan är svår och linjen mellan vilja till frihet och en politik som blir repressiv är hårfin. Jag skriver mer i dagens Expressen, på kultursidan. Jag använder pissprogrammet Safari och kan inte länka direkt. Så ni får leta fram själva. Eller läs den på min hemsida www.arenagruppen.se/per. Ska fixa det där med länkar.

Det är en lite konstig dag. För samtidigt har Sydsvenskans kultursida en artikel av mig om svenska debattörer och Irak. Läs den också.

5 Comments:

Blogger magnus linton said...

men visst klarade sig sabuni bra i ekots lördagsintervju? åtminstone retoriskt. trodde hon skulle falla ihop på ren dumhet, men det gjorde hon ju knappast. bra artikel i exp. tack för den./m

01 november, 2006 19:56  
Anonymous Jonas said...

Dansklektion (Expressen):

http://expressen.se/index.jsp?a=736039

Per Wirtén om kriget i Irak (Sydsvenskan):

http://sydsvenskan.se/kultur/article193211.ece

Bloggningens essens: lita på att dina läsare kan förbättra det du gör själv.
:-)

01 november, 2006 23:11  
Blogger Jonas Morian said...

Jättekul att du och Arenakollegorna har börjat blogga! Men var inte så elak på Safari; det är Blogger som vägrar acceptera Safari, och inte tvärtom. Men det finns lösningar. Det enklaste är att ladda hem en annan webbläsare - Firefox t ex. Den funkar bra med Blogger. Den andra varianten är att när du skrivit ett inlägg, klicka på "Preview" uppe till höger. Klicka sedan på "Hide Preview" - nu ska länkverktyget och de andra formateringsfunktionerna synas. Den tredje varianten är att du knackar lite html-kod :-)

02 november, 2006 08:39  
Anonymous Daniel Mathisen said...

Lysande artikel sanslösa Sabuni!

02 november, 2006 17:02  
Anonymous Anonym said...

Appropå irak: problemet i Sverige är att det skrivs för få informativa artiklar om irak. vad som behövs är artiklar om balkaniserngen av irak, vilket också vore att ta vid där wijk/ lindenorg lämnar oss. Min poänbg är att behövs fler initierade artiklar och, som du antyder i din artikel, är den numera korrekta liberalla ambivalensen inför irak inte hellel hållba, inte bra i ljuset av alla döda, utan för att det just innebär en ditsnasiering, en önskan att sluta tänka, nu, när vi vilkorslöst kan och måste börja göra det.

03 november, 2006 19:41  

Skicka en kommentar

<< Home