måndag, december 04, 2006

Blåa ord överallt

Det är ett problem för demokratin att opinionsbildningen domineras helt av borgliga skribenter. Alla stora rikstidningar utom Aftonbladet tillhör alliansens stödtrupper. Det fungerade när de var i opposition. Men nu är plötligt alla och springer i maktens korridorer. Det är inte bra. Jag har försökt säga det flera gånger.

Läget är så uppenbart snett att ingen kan blunda, vissla en låt och knalla vidare. I går fick jag ett klipp från Sydsvenskan där chefredaktören Heidi Avellan försäkrar att jag har fel (25/11). Liberala tidningar är alltid i opposition, skriver hon. "Sydsvenskan är aldrig maktens megafon".

Avellan drar den gamla valsen att journalister är mer röd-gröna än svenska folket. Och hänvisar till Kent Asps undersökningar från Gtbgs universitet. Men det är ju en helt otillåten tackling av hans resultat. Läs hans tre DN-artiklar i nya Media i Fokus. Asp visar ju tvärtom att majoriteten av de reportrar på riksmedierna som bevakar politik, ekonomi och samhälle - just de som sätter debattens dagordning - sympatiserar med borgliga partier. Moderaterna och folkpartiet är största partier i den här lilla mäktiga gruppen: såna som KG Bergström, Henrik Brors, Mats Knutsson.

När liberala ledarsidor lovar att vara i opposition handlar det om krav att regeringen måste genomföra den politik de lovade i valmanifestet. Det är inte opposition - det är stödtruppsskrivande.

Det var därför det var en sådan befrielse att läsa hur Olle Svenning blåste rent i konflikten Danielsson - Bildt i Aftonbladet (just den finns inte på nätet, klantiga AB). Sånt kommer Sydsvenskan och DN aldrig skriva. Dom kommer aldrig vara mot regeringen som sådan. Debatten kommer krympa.