torsdag, november 30, 2006

Helvetisk europeisering

I ett avseende har USA europeiserats under Kriget mot terrorismen. Även amerikanska myndigheter internerar nu migranter på gammalt europeiskt manér. Det var en av många slutsatser Nicholas de Genova, socialantropolog från Columbia University i NY, drog under seminarium om migration och migranter utan dokument i går.

Radikala amerikaner är alltid klockrena. De Genova är en sådan. Här är några saker jag antecknade:
Det viktiga är inte att migranter utan dokument, mest latinamerikaner, regelbundet utvisas från USA. Utan att de är utvisningsbara. Det definierar deras osäkra plats på arbetsmarknaden. De massimporteras men lever som utvisningshotade. (Precis som i Europa, eller hur?)
Att muren mot Mexico nu förstärks handlar inte om att stoppa migranterna, men att inskärpa det latenta utvisningshotet. Muren är en teater eller en symbolisk installation för att skapa trygghet för medborgare och manifestera otrygghet för migranter.
Efter 11/9 ändrades förutsättningarna. Migranter är nu inte bara utvisningsbara - deportable - utan också interneringsbara - detainable - (4000 med bakgrund i Mellanöstern har internerats utan redovisad misstanke under kortare eller längre perioder sedan 11/9).
Alla migrationsfrågor ligger nu under myndigheten för Homeland Security. Migration har formellt förvandlats till en ren säkerhetsfråga.

Men samtidigt har migranter, mest latinos, gjort uppror. I mars demonstrerade 100 000-tals i olika städer. Och den 1 maj var en välorganiserad strejk bland migranter. En mobilisering som sker i samarbete med fackföreningsrörelsen. Skulle LO göra motsvarande i Sverige?

Du hittar De Genoveses föreläsning som pdf här. Läs den.

I nästa Arena skriver Zenia Hellgren superbra om just hur migranter med eller utan dokument organiserat sig och förändrat spansk politik. Läs den också.

I kväll ska jag lyssna på Caryl Phillips på Kulturhuset i Stockholm. En av världens mest underskattade författare. Honom borde fler kolla in. Jag skriver om Phillips i Expressen i dag.

1 Comments:

Blogger Charlotte W said...

ntressant, deprimerande, skrämmande... Men kanske också hoppfullt? Detta med organiseringen menar jag alltså. I Frankrike finns väl också en rörelse för/med papperslösa. Undras hur många det finns i Sverige som lever som en slags vålnader mitt ibland oss...

01 december, 2006 17:30  

Skicka en kommentar

<< Home