fredag, december 08, 2006

Juste blockad

Nu gråter alla liberala opinionbildare stora tårar för att Sofia Appelgren pressas hårt av facket för att skriva kollektivavtal. Media laddar hårt för ny dokusåpa i arbetslivet. Den här gången i salladsbar i Göteborg. Det är helt enkelt jävligt synd om ägaren.

Utanför står fackliga aktivister och delar ut flygblad med info. Deras info och uppmaning att bojkotta salladsbaren är ett hot mot hela samhällsordningen skriver DN i sin huvudledare i dag. Fackliga blockader måste förbjudas, är slutsatsen.

Hotell- och restaurang har drivit en framgångsrik kampanj i Göteborg för att få krogar och caféer att skriva kollektivavtal. Det är bara att gratulera. I Sverige är lägsta tillåtna lön 0 kr i timmen. Det finns ingen tvingande lagstiftning. Utan kollektivavtal står löntagarna nakna. Men Sofia Appelgren vägrar. Vem vet varför?

Nu har hon stöd från grupper av ungmoderater som försöker mobba bort fackets flygbladsutdelare. Och en flugig centerpartist i riksdagen som säger att blockaden (flygbladen) är "maffiametoder". My God, vilken brist på perspektiv.

Så här skriver Hotell- och restaurang på sin hemsida:
"Anställda inom hotell- och restaurangbranschen har lägre löner och otryggare anställningsvillkor än andra. Ett huvudskäl till detta är att många arbetsgivare på restauranger vägrar att garantera sina anställda schyst betalning och villkor genom kollektivavtal. Hotell- och restaurangfacket arbetar därför intensivt med att få fler arbetsgivare att ta sitt ansvar och teckna kollektivavtal för de anställda."

Att Sofia Appelgren ska skriva under kollektivavtal när större än hennes egna ego. Det är ett intresse för alla som är anställda i samma bransch.

Maffia? Liberaler säger att deras är den mest maktkritiska av alla ideologier. Men om maktförhållanden på arbetsmarknaden har de noll koll. De lever fortfarande i föreställningen att facket är maffia och Sofia Appelgren en ängel. Är det inte dags att vakna? Det här är 2006. Inte 1957 eller nåt sånt.

3 Comments:

Anonymous Rommedahl said...

Du glömmer en sak, hon har stöd av sin egen personal också.

Att stå utanför och informera som facket gör är kanske inte att likna vid maffiametoder. Men om verksamheten sätts i blockad, då är det de, och det borde vara olagligt.

08 december, 2006 21:25  
Blogger Marcus said...

Resturangen vägg i vägg heter havet, och var i ungefär samma situation som Wild'n Fresh, de blev hotade med att få sina leveranser blockerade. Utan något att sälja skulle de naturligtvis fått slå igen.

Sen handlar det här inte om Sofia Appelgrens ego, det handlar om att hon frågat sin personal hur de vill ha det och de har sagt nej. De har för övrigt bättre lön än kollektivavtal, utöver semesterlön och försäkringar.

Om det här var en fråga om Sofias anställda och facket mot Sofia, skulle det knappast bli något hallå. Men det är en fråga om Sofia OCH hennes anställda mot facket.

Vi har avtalsfrihet i detta land, och det är inte på något sätt olagligt att vägra kollektivavtal.

Facket som intresseorganisation åtnjuter ett undantag i de svenska principerna om rättskipning som saknar motstycke.

Inte i något annat sammanhang skulle det accepteras att någon kan ta till grova tvångsmedel (blockad, blockad av leverantör, blockad mot nyanställningar, strejk) för att tvinga fram avtalsunderskrift.

I ALLA andra sammanhang skulle ett avtal som framtvingats med sådana metoder stå som ogiltigt.

Jag tycker det minsta man kan begära utifrån de förutsättningarna är en smula självkritik, proportionalitet, kompromissvilja och eftertanke.

Ett privilegium som missbrukas för ofta riskerar att försvinna.

09 december, 2006 13:00  
Blogger Britta S said...

Så vitt jag har förstått så får de anställda på Wild´n Fresh varken semester eller inbetalningar till pensioner. Det har ägarinnan själv medgivit i direktsänd radio.

Jag förstår därför inte hur man kan hävda att detta är bättre än kollektiv avtal.....

Det handlar i stället om osund konkurrens och lönedumpning. Att det anställd får 5 kronor mer i timmen än minimi-lönen enligt avtal saknar helt relevans i sammanhanget. De andra kostnaderna som salladsbaren smiter ifrån är mycket mycket större.

11 januari, 2007 07:35  

Skicka en kommentar

<< Home