fredag, oktober 05, 2007

För bra för president

I somras läste jag Al Gores senaste bok, "The Assault on Reason". Inte miljöboken, utan en ny som inte fått särskilt mycket uppmärksamhet i Sverige. Tyvärr. Och nu läser jag också Michael Tomaskys recension i NY Book of Review.

Många drömmer att Gore plötsligt ska kasta sig in i valkampanjen. Men det kommer inte hända. Det vore ju hans livs misstag. Tomasky spekulerar att äntligen är Gore hemma, inte som politiker men som medborgare – citizen Gore. Har man skrivit en så skarp bok som "The Assault on Reason" kan man inte bli vald. Politiker kan inte skriva bra politiska böcker, då blottar de sig för angrepp.

Gore öppnar boken med ett långt tröttsamt angrepp på teve som demokratins fiende. Gud, va konservativt, tänkte jag. Men teven är en parantes som ersätts av internet, ett mer demokratiskt massmedium, skriver han i slutet. Konservatismen upphävs.

Hans bok är en vidräkning med Bushadministrationen och amerikansk offentlig debatt. Hur kunde landet spåra ur så här, är hans fråga. På punkt efter punkt visar han hur Bush undergrävt landets demokrati. Mest genom att samla osannolikt mycket makt till presidentämbetet. Nu på morgonen hör jag att administrationen i hemlighet gav grönt ljus för fortsatt tortyr, trots kongressens förbud. Det är bara ett bland många exempel på presidentens förakt för demokratin.

Gore dömer Bush hårt. Det är presidenten som är ansvarig för Abu Ghraib. Övergreppen återspeglar Vita husets förakt för lagen. Bush är extremt höger, det är hans blint dogmatiska ideologi som fått politiken att spåra ur. Bush har vid upprepade tillfällen brutit mot lagen och hela Irakkriget vilar på lögner. Hårda rättvisa ord. Inget nytt, men snygg summering av åtta år med den farligaste presidenten i USA:s historia.

Så här sammanfattar han läget i USA: "Greed and wealth now allocate power in our society, and that power is used in turn to further increase and concentrate wealth and power in the hand of the few."

Boken är Gores svar på alla som pressar honom att ställa upp i primärvalskampanjen: Jag vill inte bli president, jag vill vara citizen Gore. Ok?