måndag, december 18, 2006

Sossefixering

På tre dagar har Anna Sjödin ägt DN:s tre mest prestigefyllda utrymmen: huvudledaren i dag, debattsidan i lördags och foto över hela förstasidan i lördags. Man kan påminna sig att hon inte är en mördad statsminister eller död kung. Anna Sjödin var ordförande i en politisk organisation som inte uträttat något märkbart på två decennier. Vad är det här för nyhetsvärdering, egentligen? Va?

De liberala nyhetstidningarna har socialdemokrater på hjärnan. Varenda dag läser jag ickenyheter om partiets ickestrider om att utse ny ordförande. Det är inte klokt. Vilket annat partiledarval får sån uppmärksamhet? Lars Lejonborg sitter just nu rekordlöst, men om det skrivs strödda notiser.

I dagens ledare skriver DN att "socialiseringsplanerna är avförda". I vilket decennium lever DN:s ledarredaktion? 1980-talet?

Jag undrar vilken funktion socialdemokrater har för vilsna liberala opinionsbildare. Är det så att dom inte klarar att skriva i opposition mot regeringen, och därför måste upprätthålla en kraftfull opposition mot oppositionen? Det gäller att upprätthålla fiendebilden, varje dag, annars kan läsarnas tankar börja vandra i annan riktning.

5 Comments:

Blogger Henning said...

"Är det så att dom inte klarar att skriva i opposition mot regeringen, och därför måste upprätthålla en kraftfull opposition mot oppositionen? Det gäller att upprätthålla fiendebilden, varje dag, annars kan läsarnas tankar börja vandra i annan riktning."

Hahaha! Det e ju precis vad dom gör! Stackars DN & co. De vill väl inte riskera att bli just det som dom brukar slå SR och SVT med - statsmedia! Det här är lite talande för Sveriges traditionella maktbalans... allt blir lite uppochner när borgarna får makten. Till och med de stora tidningarna blir förvirrade. Alternativet kanske är att tidningarna i sin nöjdhet börjar proklamera att "Det går bra nu"...

18 december, 2006 10:50  
Anonymous Anonym said...

Du skriver: "Det gäller att upprätthålla fiendebilden, varje dag, annars kan läsarnas tankar börja vandra i annan riktning."

Känner inte du dig det minsta skyldig i din egen anklagan?

18 december, 2006 15:44  
Blogger Håkan said...

Per,

jag läser med intresse vad du skriver, både här på bloggen och i andra sammanhang. Men nu kastar du väl ändå sten i glashus? Först ett inlägg om att du ägnat senhösten åt liberalismen, sedan ett inlägg där du klagar på att liberaler ägnar sig åt socialdemokraterna.

18 december, 2006 21:22  
Blogger Per Wirtén said...

Hej anonym, det är nästan skönt att höra att åtminstone nån tycker jag upprätthåller en fiendebild. Senast i går kväll surade en bekant på ett seminarium över att jag gör motsatsen och inte tar tillräckligt ansvar för att det finns en enad och stark vänster som kan knäcka den borgliga regeringen - och det är ungefär det jag får höra hela tiden. Så jag blir lite rörd när nån säger motsatsen.
Och så var det Håkan som jag nog tycker är liiiite orättvis. Va? Nog för att jag skriver en blogg och läst Fronesis temanummer om liberalismen under hösten (och dessutom då och då skriver om liberalism), men jag är inte den stora dagstidningen som jag tycker ägnar helt orimligt stort utrymme åt en SSU-bas som aldrig uträttat så himla mycket politiskt, vad jag kan minnas. Men Håkan, du måste väl hålla med om att det är lite konstigt i DN? (Jag läser fortfarande Fronesis Liberalismnummer, himla intressant, jag återkommer).

19 december, 2006 21:23  
Anonymous Anonym said...

Jag som är en vanlig arbetare och när jag läser dessa bloggar mm fattar jag ingenting. det är det mest flummigaste navelskåderi som existerar. hur orkar ni skriva så mycket smörja? skaffa ett vettigt arbete istället och gör rätt för dej. hoppas att era verklighetsfrånvända luftslott tappar luft och rasar ASAP. vi lever inte i samma värld inte änns samma planet. det som skrämmer mej mest är att du verkar tro att du är någon sorts förespråkare för sådana som mej. men den intellektuella elit du tillhör bidrar inte med något i dagens värld. du tillhör en grupp som inte behövs alls.

18 januari, 2010 17:05  

Skicka en kommentar

<< Home