söndag, januari 14, 2007

Hannah Arendt

Nu kommer orkanen Per rullande. Sitter på Arena och måste nog hem innan den slår till. Har varit på konferens hela helgen, från fredag kväll till nu, om Hannah Arendt. Kunde ha blivit en väldigt bra konferens, men blev rätt blekt. Visst, många lysande föreläsningar av professorer och tungviktare från olika länder. Men som helhet ändå väldigt traditionellt – för att inte säga akademiskt konservativt.

I lördags hade jag en längre introartikel till Arendt i Expressen. Om du vill kan du läsa den här.

I morgon kommer en kort kommentar om själva konferensen i Expressen. Har just skickat i väg den. Men nu gäller det att hinna med pendeln till förorten innan allt kollapsar. Du kan läsa kommentaren här.

4 Comments:

Blogger rasmus said...

Hej Per, tänkte bara säga att jag diggade bägge dina Expressen-artiklar skarpt. Hann visserligen själv bara bevista konferensen några spridda timmar, men tror jag delar ditt intryck.

15 januari, 2007 13:46  
Blogger Henning said...

Ja lite tamt var det, jag undrade var den feministiska analysen höll hus. Det enda jag såg av den var Devrim Mavi någon rad bakom mig. Men jag gillade Heller och Bernstein som fan. Förutom när Bernstein va lite som "patriarken" mot Heller på slutet.
på min blogg finns en heldel porträtt från konferensen! http://henningtrollback.blogspot.se

16 januari, 2007 23:25  
Blogger Anders Ramsay said...

Din kommentar i Expressen om att konferensen borde ha diskuterat queerfeminsim var rent ut sagt något av det dummaste jag läst på länge. H A har en massa intressant att säga om olika saker, revolutioner, politik, handling, ondska, totalitarism; räcker inte det? Skulle någon göra det omvända, invända mot en konferens om queerfeminism att den inte handlar om Hannah Arendt? Det finns inget billigare sätt att kritisera någon än att påpeka vad hon/han inte tar upp, som om man kunde behandla allt på en gång.

Inget fel i sig på queer & feminism, det är självfallet angelägna saker, jag blir bara så trött på dessa trendnissiga vänsterskribenter som är de mest konformistiska av alla och alltid skall markera att de minsann är med på det som för ögonblicket gäller. Varenda nummer av Arena är ju späckat med queer och feminism, räcker inte det? I den akademiska världen är inget mer rätt just nu än kön, genus, identitet, queer, etc. Får man inte lov att någon gång diskutera något annat?

Problemet med konferensen var inte att den var för akademisk, snarare inte tillräckligt akademisk. Då tänker jag på formen. På akademiska konferenser får vem som har något att komma med lägga fram och diskutera sin forskning i arbetsgrupper. Här satt man bara på ett evenemang och lyssnade på stjärnorna. Det vara snarare upplevelsesamhällets evenemangkultur som invaderade den akademiska världen.

20 januari, 2007 18:14  
Anonymous Anonym said...

Nach meiner Meinung irren Sie sich. Ich kann die Position verteidigen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden umgehen. levitra generika viagra kaufen [url=http//t7-isis.org]levitra[/url]

01 januari, 2010 02:07  

Skicka en kommentar

<< Home