onsdag, januari 03, 2007

Förhindrad debatt

I går skrev Lars Calmfors bittra ord över nationalekonomernas kassa legitimitet på DN-debatt. Jag kommenterade det på bloggen i går.
Som exempel på antivetenskapligt barbari nämnde Calmfors bl a TCO:s samhällsanalytiker Roger Mörtvik och Roland Spånt. De har nämligen ifrågasatt att lägre a-kassa sänker arbetslösheten. Deras åsikter jämställer han med kristna Darwin- och vetenskapshatare på USA:s prärier.

Klart att Mörtvik och Spånt måste få försvara sig, tänker man. Men det tycker inte den liberala morrontidningen. Jo. Dom får svara. Men på villkor att de inte berör sakfrågan, den om a-kassan och arbetslösheten. Gärna om annat. Forskningens frihet, vädret eller så. Inte det kontroversiella.
Det skulle ju inte bara ännu en gång ifrågasätta nationalekonomernas politiska övertygelser och därmed bekräfta allt det Calmfors så förtvivlat försöker förneka. Det skulle dessutom ifrågasätta regeringens politik. Och DN är ju inte längre en tidning i opposition, men i regeringsställning.

1 Comments:

Anonymous Dennis said...

Att återuppta en debatt som precis förts i SvD låter ju fantastiskt intressant. Särskilt som sakfrågan inte var själva poängen med Calmfors inlägg.

03 januari, 2007 13:47  

Skicka en kommentar

<< Home