fredag, december 29, 2006

Vänd spiralen

Var nere i Huddinge centrum och handlade mer mat i går. Lika deppigt som vanligt. Där finns en lågprisaffär som byter namn varje år. Och ett Konsum som byter logotyp varje år. Båda lika dåliga. Ingen konkurrerar med kvalitet, bara med låga priser. Jo, det finns ett undantag: Konsum har plötsligt satsat på snygg fiskdisk, men bara för att knäcka den lilla fina fiskaffären bredvid. När den konkar om nåt år, saggar makrillen ihop på Konsum, jag lovar.
Så här ser det ut på många ställen i Sverige.

I går kom rapport från Konkurrensverket att priserna på mat är på väg ner mot EU nivå. Det låter ju bra.
Men det är nåt fel när ökad konkurrens BARA syftar till lägre priser. Varför inte konkurrera om kvalitet också?

Låga priser på mat är bra för svenska låginkomsttagare. Visst. Och politiker från alla partier i alla kommuner pratar hela tiden om att etablera nya lågpriskedjor.
Men det finns ett moraliskt och politiskt dilemma som sällan uppmärksammas.
Vem producerar de billiga livsmedlen? Vem får ta smällen när priserna pressas?

Gurkor från Holland, jordgubbar från Blekinge, apelsiner från Spanien. Det mesta sköts, skördas och packas av migrantarbetare. En del med säsongstillstånd, många helt rättslösa migranter utan dokument. Lönerna pressas ner lite mer för varje ny lågprisbutik.
Nu rättvisemärks mat från fattiga länder. Det borde ske med livsmedel från Europa också. Rovdriften är lika stor här som där.

Nej. Det är dags att vända diskussionen: Högre matpriser och bättre kvalitet, rättvisemärkt och ekologiskt. Plus support till fackets krav i avtalsrörelsen på högre lägstalöner.
Varför ska spiralen hela tiden gå nedåt?