tisdag, januari 16, 2007

Huvudvärk

Bush ska nu försöka sjösätta sin "nya" Irakpolitik, dvs mer av den gamla.
Men.
Läste i NYTimes i går att den irakiska statsapparaten är mot den.
Den amerikanska armén - generalerna - är mot den.
Kongressen, inklusive en växande grupp republikaner, är mot den.
En överväldigande amerikansk folkopinion är mot den.
Intressant läge.

Men läget är inte så enkelt för demokraterna. De vill säkert undvika att ta ansvar och kopplas till kriget. Irak är republikanernas krig. För att öka chanserna att vinna valet 2008 måste demokraterna se till att ansvaret för kriget ligger kvar på republikanernas planhalva.
De kommer säkert stå i skarp opposition till planen. Särskilt de som tänker ställa upp i striden att bli presidentkandidat. Men jag gissar att de till slut ändå beviljar Bush pengarna, just för att hindra att ansvaret glider över till demokraterna. Inte svårt att argumentera för det: soldaterna är antagligen redan på plats när kongressen röstar om pengarna.
Men det pris Bush tvingas betala för deras ja kommer säkert bli mycket högt: till exempel inget veto i stamcellsfrågan, inget motstånd mot höjd minimilön eller ny lagstiftning för att underlätta facklig organisering (med så kallad cardcheck-princip) och kanske att kongressen får tillbaka en del av den makt som efter 11/9 förts över till presidentämbetet.
Som sagt: intressant läge.

1 Comments:

Blogger Henning said...

ja, nu kan han stå där och fundera på vilken brevlåda han ska stoppa skägget i. haha! dock svårt att glädjas med tanke på alla som dör av hans vansinniga nycker.

16 januari, 2007 23:19  

Skicka en kommentar

<< Home