torsdag, mars 29, 2007

Historier från Bushland

En av konsekvenserna av demokraternas nya majoritet i kongressen är att Bushårens korruption och maktmissbruk nu avtäcks. Först ut var en rapport om den groteska korruptionen i USA:s återuppbyggnadsprogram i Irak. Och nu växer skandalen kring de sju avskedade federala åklagarna.

Affären har verkat avskräckande krånglig när jag ögnat NY Times. Men i New Statesman finns nu en fin summering. Den är mer intressant än jag trodde. Landet har 93 federala åklagare som all är politiskt tillsatta av presidenten. Ny president - nya åklagare. Men Bush har nu kickat sju av sina. Helt uppenbarligen för att de gjort sitt jobb, och inte sprungit republikanernas intressen. Det ger otrevliga snapshots av maffiosopolitik. Allt ligger naket i e-mails som kongressen rotat fram. Spåren leder direkt till justitieministern Alberto Gonzales. Hans chief of staff Kyle Sampson har redan tvingats gå.

Carol Lam fick sparken för att hon med för stor energi utredde korruptionsaffärer runt republikanska politiker. "The real problem we have right now is with Carol Lam," skrev Sampson till Gonzales. Sen var hon borta. David Iglesias blev ombedd att undersöka om demokraterna fifflat med valresultat i New Mexico. Han hittade inget vägrade åtala - och fick sparken. Murkna historier med andra ord.

Artikeln i New Statesman nämner en undersökning från Illinois State University. Under åren 2001 - 2006, dvs åren med Bush, har bara 18 procent av de federala åklagarnas undersökningar av politiker berört republikaner. Resten var demokrater. Men det är ändå fler republikaner som blivit åtalade. Det säger en del om hur Bush, Cheney och Rove styr landet.

Det kommer att komma fram oändligt mycket mer sånt här via förhör, kommissioner, utskottsrapporter och annat kongressen initierat. Det gäller bara hålla ögonen öppna. Bushland är ett moraliskt och politiskt träsk.