torsdag, maj 31, 2007

USA vänder

Jag har tjatat i många texter att demokraternas svepseger i mellanvalen i november förra året var tecken på att något faktiskt hänt i USA. Eller kanske att något händer.
Analyserna av valet fortsätter dugga in. Senast en riktig tungviktare: Ruy Teixera i nya numret av Dissent. Teixera förutspådda för några år sedan utifrån demografisk analys att USA var på väg mot en stabil liberal demokratisk majoritet. Hans bok "The Emerging Democrativ Majority" kan bli en riktig klassiker. Naturligtvis menar att en valanalys stödjer hans bok (som han skrev med John Judis). Men det intressanta i hans artikal är när han ställer frågan om väljarkåren nu mer medvetet kantrar åt vänster. Svaret är dubbelt. En överväldigande andel väljare identifierar sig fortfarande som konservativa eller moderata. Men i praktisk politik verkar kantringen brant.
Demokraternas nyinvalda har verkligen opinionen med sig. Enligt en opinionsundersökning i Wall Street Journal har en höjning av minimilönen stöd av 77 mot 11 procent. Att upphäva skattesänkningar för oljebolagen 59 mot 25 procent. Federal finansiering av stamcellsforskning 56 mot 26 procent. Andra visar starka majoriteter för demokraternas skattepolitik. En Gallup visar att 79 procent skulle stödja demokraterna om de försökte få genom någon form av sjukförsäkring för alla.
Men samtidigt dröjer misstänksamhet mot statlig politik kvar. Och även om alla verkar tröttna på krav om sänkta skatter är stödjet för höjda ännu svajigt.
Frågan är nu om demokraternas presidentkandidater vågar driva de här frågorna, eller fegar ut i gammal clintonism.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hoppas kan du ju, men tror att du drar i för höga växlar (med jag antar att det är ditt jobb som "pundit"). 2 kommentarer:

- Den demokratiskt styrda kongressen har lägre "approval ratings" än presidenten. Kongressen har 29 % och Bush har 33 %. http://www.allheadlinenews.com/articles/7007350934

- "Gammal clintonism" vann 2 val åt demokraterna.

31 maj, 2007 20:55  

Skicka en kommentar

<< Home