måndag, maj 14, 2007

Mer schlager

Vid lunchen i dag gjorde en kollega på Arenagruppen en listig tolkning av "folkstormen" mot melodifestivalens så kallade östdominans. Segraren från Serbien var lesbisk och talade öppet om det. Tvåan var en man utklädd till en inte så tjusig kvinna i övre medelåldern. Var det därför så många blev provocerade?
Och Bulgarien, som också kom högt – festivalens bästa bidrag – bröt ju mot alla normer hur en poplåt ska vara. "Här finns ju inte ens melodi," sa Luuk surt.
Normerna rök åt alla håll. Totalt sammanbrott för den grå normaliteten, med andra ord.
Balkan och länderna i fd Sovjetunionen var inte bara modernare i oss i väst. De var dessutom mer postmoderna.
Slutsatsen är enkel: årets festival var den bästa jag nånsin sett. Och den sa en hel del om samtidsandan. Inte så smickrande för gammaldags länder i västra Europa.

7 Comments:

Blogger Charlotte W said...

Yeah.

14 maj, 2007 21:24  
Anonymous Magnus said...

Igår slog de oss i kula och hockey. Idag i schlagerpop. Melodifestivalen är det enda forum idag som jag känner till där vi får en aning om hur maktbalansen i det nya Europa kommer att se ut.

magnus

14 maj, 2007 23:55  
Blogger Per Wirtén said...

Ska vi vara skraja eller nyfikna?

16 maj, 2007 21:12  
Blogger Helen said...

Gav inte vi också våran 10 och 12 till Ukraina och Serbien?

17 maj, 2007 09:46  
Blogger Per Wirtén said...

Det är klart. Dom var ju bäst. Särskilt Ukraina. Det är alltså inte helt kört för de västeuropéer (och svenskar) som orkade rösta.

17 maj, 2007 19:18  
Anonymous Anonym said...

Både rapporteringen om oroligheterna i Estland och reaktionerna på festivalöen har haft otäcka övetroner. hyckleri det första fallet(är det nån som tar ryssarnas lott i estland på allvar, som minoritet, fattiga, unga och arbetslösa i detta moderna estland?), motbjudande rasism i det senare. Helt plöptsligt blir halva europa "dom", som konspirerar och hotar att sabba "vår" festival. och det en sällsamt förtjusning att få lägga in en spark. mest motbjudande är att den här shouvinismen försöker göra gällande att östländerna på nått sätt besudlar festivalen med sin barabariska klantänkande.

20 maj, 2007 20:11  
Anonymous Anonym said...

jag vet inte, såg inte finalen, men en del av semifinalen. den var usel. men är the ark så mkt grå normalitet? eller danskarnas bidrag? dessutom var väl den där vinnarlåten tämligen konventionell. ukraina, som jag visserligen inte hört, verkar mest varit dålig humor. jag såg finalen för ett par år sedan, och då var det mkt etnoskräp. postmodernt? jag hoppas och tror att schlagern innebär modernistisk potential för öststaterna. Därför bör utvecklingen stödjas. de verkar ligga efter både materiellt och andligt. kul att serbien vann. pop är ofta fin modernism.

21 maj, 2007 18:23  

Skicka en kommentar

<< Home