måndag, maj 07, 2007

Vänsterfrågan stulen

Arbetslöshet har äntligen blivit fråga nummer ett. Den svenska valrörelsen handlade om arbetslöshet. Rapport visar statistik varje vecka på samma sätt som dollarkursens upp- och nedgångar. Och nu var arbetslösheten i topp även i Frankrike. Socialdemokrater, fackföreningsrörelsen och resten av vänstern borde jubla.
Men vad händer?
Jo, högern vinner striden och tar hem opinionen. Först Reinfeldt och nu Sarkozy. Läxan är tuff. Vänstern vill diskutera arbetslöshet – men har sedan ingen politik, inga svar på hur det skapas nya jobb. Väljarna är smarta. Högerns svar kanske inte håller (vi kan anta att dom inte gör det, men vi vet inte), men halvtaskiga reformförslag är bättre än inga alls. Särskilt i ett land som Frankrike där arbetslösheten är en rullande katastrof.
Vi svarar alltid: nya jobb i offentlig sektor. Rätt så klart. Men det räcker inte.
Alla liberaler i det politiska kommentariatet tjatar om Mona Sahlins "förnyelse". Hennes uppgift är en annan: att återge socialdemokratin en politik. Konkreta reformförslag. Bland annat för nya jobb. Det som brukar kallas näringspolitik. Dom franska socialisterna och tyska socialdemokraterna måste göra samma sak. Annars går vi mot en lång lång borgerlig epok i Europa.