torsdag, april 19, 2007

Rösten från Blacksburg

Det kändes som att debatten om konsumism och superdyra handväskor fördes i ett ganska syrefattigt och stängt glasrum. Men så slog verkligheten plötsligt in. Oväntat och brutalt.

Jag ser Cho Seung-Huis självmordsvideo, inspelad i pausen mellan dödandet på Virginia Tech. Det är en amerikanisering av de martyrvideos som självmordsbombare i Mellanöstern brukar göra. Det är det ena som är intressant. Det andra är vad han säger. Först en massa om hur plågad han kände sig. Men sedan kommer inlägget i svensk konsumismdebatt, han tittar neråt ibland och läser från manus, lite upphetsad men påfallande cool med tanke på vad som händer:

"Did you want to inject as much misery in our lives as you can, just because you can? You had everything you wanted. Your Mercedes wasn´t enough, you brats, your golden necklaces weren´t enough, you snobs, your trust fund wasn´t enough, your vodka and cognac [...] You had everything."

Rösten når till Stureplan, till Biblioteksgatan och Östermalm. En påminnelse om nåt som är lätt att glömma.

13 Comments:

Anonymous Barbro Ergetie said...

Tack för din nya bok. Ska genast se till att jag skaffar mig ett ex. Det var också så jag förstod vem du faktiskt är. Genom läsning av recensioner av The crazy swede hittade jag din blogg. Underligt att ingen kommenterat din senaste rubricerad Rösten från Blacksburg. Den väcker så många fler tankar och hjälper mig att förstå att det finns flera som tänker och funderar som jag. Tack Per Wirtén.

23 april, 2007 08:36  
Anonymous Henrik H said...

Grattis till fina recar, Per!

24 april, 2007 09:28  
Anonymous Anonym said...

Ditt utnyttjande av denna uppenbarligen svårt sjuka människa för dina politiska syften måste nog ses som det mest avskyvärda man kan tänka sig. Jag gissar att du skrek av glädje när detta hände för det gav dig en chans att skriva ytterligare en skitartikel om den otäcka konsumismen och kaptilismen. Hur känns det när man kan uttnyttja massor av människors sorg för att vinna lättköpta poänger? Är det som en orgasm eller bara lite lätt mysigt? Hur många människors död är bäst för att få fram sitt budskap?

24 april, 2007 21:14  
Anonymous C. L. K. Aqurette said...

Det är just kommentarer som denna som gör att jag uppriktigt föraktar socialismen. En ideologi som legitimerar våld mot människor enbart för att de har det materiellt bättre än andra är inte sund. Själv är jag född med ett handkapp och avundas ständigt de människor som helt utan reflektion njuter av de förmåner ett fördelaktigt yttre och en fungerande kropp ger dem; med Cho Seung-Huis argument skulle jag kunna försvara övergrepp på "normala" människor i min omgivning. Men nej, inbillad eller faktisk ojämlikhet är inte ett legitimt försvar för våld. Om bara socialisterna kunde förstå detta och sluta känna sympatier för förövarna.

25 april, 2007 04:18  
Blogger Jens said...

Dagens mest motbjudande argumentation. Förbluffande att du köper den oerhört billiga retoriken från massmördaren (sakligt felaktig också, för även om Seung-Hui Cho kom från en enkel bakgrund var han inte på något sätt fattig).

25 april, 2007 22:30  
Anonymous Johan said...

Sanslöst! Totalt jävla vansinne! Totalt jävla mörker! Att leva i ditt samhälle, Per, där avund legitimerar våld skulle vara mycket läskigt.

Eller förresten, hehe, jag vill också ha en position där jag kan skriva på kultursidorna och i diverse magasin, tror nog att jag är lite avundsjuk på dig, Per! Hur många liv är det värt? 1, 5, 10?
Du kan ju se det som ett litet inlägg i svensk världsfrånvänd-rödvinsvänster- navelskådande-kultur"elit"-debatt...

27 april, 2007 08:34  
Anonymous Jamm said...

Vet inte om det är lönt att diskutera, men de här senaste kommentarerna är obesvarade så:

Men alltså, jag fattar inte, det som gör mig mörkrädd är att ni som kommenterar tror att han menar det bokstavligt på något sjukt sätt, att han menar att han tycker samma som den här mördaren eller något. Jag fattar det inte, alltså! Jag fattar typ inte vad ni menar, seriöst. Kan man sin Per Wirtén så ser man att rubriken är "Rösten från Blacksburg", alltså inte ett slagträ, inte något som Per Wirtén tycker VILKET INNEBÄR att han ser det som en tendensavläsning av världen på samma sätt som man kan göra en tendensavläsning av världen i en terrorists retorik. Man behöver inte tycka samma sak som mördare och terrorister för att lyssna på vad de säger och försöka förstå vad det är de säger DET VILL SÄGA försöka vara lite verklighetstillvänd.

Att gå in med en attityd av avsky innan man vet vad någon har att säga är ett demokratiskt problem (förhindrar dialog) och om ni inte bara vill vara skällande hundar, typ stalinkommunister utan verklighetsförankring (fast ur ett annat åsiktsläger) så borde ni börja försöka se saker som att de svar ni söker finns ute i världen, inte bara att ni ska bekräfta det ni redan tycker. Det är upp till er att göra det valet. Det finns gott om liberaler med verklighetsanknytning, det skulle vara kul om det blev några fler!

27 april, 2007 14:35  
Anonymous Johan said...

Jamm - du försöker diskutera och det ska du ha all heder för, men dessvärre har du fel.
Per Wirtén har ju åsikter i stil med mördaren. Annars skulle han ju inte välja att skriva ut mördarens citat, eller hur?
Låt mig citera:
"...så borde ni börja försöka se saker som att de svar ni söker finns ute i världen, inte bara att ni ska bekräfta det ni redan tycker."

Nej, det är inte vad de här personerna tycker som är fel, det är argumentationen...som ligger och pendlar någonstans typ: Det är fel att mörda, men han gjorde det åtminstonde av rätt anledning...

27 april, 2007 17:39  
Anonymous gustav said...

Är det någon slags allmän regel att unga män med borgerliga åsikter har svårt att läsa och tillgodogöra sig en ganska enkel text? Det är ju allvarligt synd om er. Men ni kan ju alltid skylla på "flumskolan".

28 april, 2007 17:53  
Anonymous Anonym said...

Är det inte helt enkelt så att tiderna har förändrats. Mord är inte längre OK. Tidigare var dödande av människor helt OK bara det var för en bra sak, såsom det gjordes av Che Guevara, Fidel Castro et al. Idag är det inte OK att ta livet av folk, inte ens om man är fattig och emot kapitalism. Detta leder till att personer som Per Wirten blir helt förvirrade när han blir ifrågasatt av sitt hyllkande av mördande för "rätt" sak.

28 april, 2007 19:59  
Anonymous jamm said...

som sagt, ni läser det ju fel/knasigt och med någon slags bild av P. Wirtén som en, vad vet jag, fundamentalistisk maoist för ögonen.

det är inte mitt jobb att tolka den här texten åt er, alltså. läs om den och tolka den välvilligare, och ni kommer se nya saker hända i era hjärnor.

och heder åt ditt svar johan, jag menar det, men jag upplever det som att det är något som sticker i era ögon med den här texten och att det gör att ni snedtänder ideologiskt.

det skulle vara roligt om per wirtén själv svarade, jag blev mest fascinerad av de ganska hätska kommentarerna kring det här, det känns som att det döljer sig något där, i hätskheten. hätskhet finns ju i hög grad inom delar av vänstern (inte hela) och i någon mån finns den väl där hos alla, det intressanta är när man lyckas bryta mot den och få igång något annat, få igång dialogen, liksom.

utan den så återstår ju egentligen bara en slags krigsliknande maktkamp, och det kommer väl inte försvinna i första taget, men det är intressant när det är frånvarande, det känns rätt mycket bättre och trevligare då. och mer konstruktivt.

28 april, 2007 20:36  
Blogger Per Wirtén said...

Sorry att jag inte svarat. Har varit upptagen och inte läst dom är underliga kommentarerna. Fattar inte hur ni som är så arga läser. Jag legitimerar inte våld och jag stödjer inte våld. Tror ni har lite problem. Men som Jamm skrev: det verkar som mördaren från Virginia träffade nåt i era egna världsbilder när han gjorde sin video. Hur ska jag annars förstå era kolersiak snedtändningar? Jag citerar vad han skriver och påpekar att det har nåt att göra med den vardag vi alla lever i. Jag tycker inte det är så kontroversiellt. Utan egentligen ganska banalt. Men det verkar finnas ett extremt hat bland en del, män antar jag, som har nåt slags högersympatier. Det hatet verkar mest handla om att medborgare med mina, inte särskilt radikala, vänstersympatier överhuvudtaget har möjlighet att publicera sig och delta i den offentliga debatten. Det är väl mest det som stör er. Eller hur? Och det är lite skrämmande.

29 april, 2007 21:48  
Anonymous Barbro Ergetie said...

Förstår inte vad 11 kommentarer egentligen säger. Är alla avundsjuka på handväskorna på Östermalm? Vilken fars!
Klart att en sjuk människa gör oförlåtliga saker men VARFÖR?
Tack Per för att du vill föra debatten vidare.

01 maj, 2007 12:29  

Skicka en kommentar

<< Home