söndag, april 15, 2007

Demokratidödare

Har varit bortrest och nergrävd i arbete (med ny Arena) och tappat bloggtempo. Men vaknade i dag. Bilderna från först Moskva och sedan Petersburg är oacceptabla. Först slår Putinmaskineriet undan benen för media och människorättsorganisationer, nu står den politiskt organiserade oppositionen – liberaler, kommunister, syndikalister, socialdemokrater – i tur. Stenhårda svartklädda kommandopoliser trummar på sina sköldar och trycker ner fredliga demonstranter. Inga stenkastare. Inga som tänder molotovs. Bara självständigt tänkande medborgare. Tyvärr deprimerande få.
Det som händer är parallell till alla de bilder som kablats ut från Zimbabwe senaste tiden. Ryssland är en potentiell stormakt. Zimbabwe är ett litet land. Men i de internationella tidningarna och magasinen jag läser och bläddrar i bevakas övergreppen i Zimbabwe mer noga än de i Ryssland. (Ja, det gäller även Arena).
Det som nu händer i Ryssland är dubbelt oroande. Jag är övertygad att mindre demokratiska eliter i andra delar av Europa och USA noga studerar hur Putin lyckas avskaffa demokratin utan stora protester. Alla verkar fortfarande tro att landet är demokratiskt. Det är maktens moderna trick. Det handlar inte om Putins personliga makt, utan att skapa en marknadsekonomi med skenbar demokrati, att formatera en matris för andra länder, ett system, en struktur större än bara Putin. Scary.
Jag väntar med spänning på Carl Bildts kommentarer. Mona Sahlins. Tony Blairs. Jag gissar att inga kommer. Scary.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej!

President Putin har ju som bekant ett förflutet som KGB-officer
i det forna Öst-Tyskland.
Talar förmodligen tyska flytande.
Det sägs att Putin tidigare politiska vänner från Sankt Peterburg och fd KGB-officerar har central poster i stats-apparaten. Varför är det så få journalister från väst-världen som granskar och undersöker det mäktiga gas bolaget Gazprom.
Dotterbolaget Nordstream ska dra en pipeline utanför Gotland ner mot Tyskland. Finns det kopplingar mellan Gerhard Schröder och Putin?

Hälsningar
Rustan Rydman

17 april, 2007 20:28  

Skicka en kommentar

<< Home