tisdag, april 03, 2007

Fackets nederlag

Matchen om opinionen blev oavgjord i matchen Hotell- och Restaurangfacket mot Wild ´n Fresh och tusen högerlobbyister. I varje fall enligt en opinionsundersökning facket gjort. Det är ett mirakel.

Matchen om hur konflikten beskrevs i nyhetsjournalistiken förlorade däremot facket tvåsiffrigt. De gjorde rätt och hade argumenten. Men lyckades inte få reportrarna att fatta. Nu blev den bestående bilden en av överviktiga gubbar på jakt efter en ung driftig kvinna. Stridens verkliga bakläxa är fackförbundets skandalösa inkompetens när det gäller att bilda opinion och informera. Typiskt för många LO-förbund. Kanske alla. Det är ett missbruk av medlemmarnas pengar och förtroende. Svårt att förstå vad det beror på. Kanske arrogans, en överlägsen attityd, rädsla, okunskap och en falsk föreställning att journalister är fiender man inte kan lita på. Det är 2007 och fortfarande förstår inte facket att man kan vinna en strid med bara ord. Om man vet hur de ska användas.
Första gången jag fick info från facket var veckan efter att blockaden upphört. Då kom några tunna innehållslösa sidor från LO-distriktet på Västkusten.

Att opinionen ändå var delad i två jämna block säger mycket om det potentiellt starka stöd som finns för kollektivavtal, fackligt arbete och den svenska modellen.

1 Comments:

Anonymous Joop van der Lei said...

Att matchen slutade oavgjort är ett mirakel.
Eller kanske inte.
Om man bortser från att det var facket som gjorde opinionsundersökningen (vilket kan ha bidragit till det förvånande resultatet...), så finns det ett starkt, blåögt och oreflekterat stöd för allt var "rörelsen" gör. Därför kan facket köra på som en blind ångvält. Därför kan s-märkta ministrar köra sitt ministerstyre. Därför kan parti- och fackhöjdare hyckla, fiffla och ljuga bäst de vill.
Jag tror i och för sig att det finns ett starkt stöd även för fackligt arbete och kollektivavtal. men det är en annan sak.

12 april, 2007 03:52  

Skicka en kommentar

<< Home