måndag, april 30, 2007

Svårt för Brors

I dag spekulerar DN om en röd-grön koalitionsregering och Henrik Brors skriver "Svårt för Sahlin att lägga om politiken". Han snuddar vid två axiom när borgerliga kommentatorer skriver om SAP. Det ena är att höga opinionssiffror är ett hinder mot "förnyelser" och förändringar av socialdemokratin. Men det är ju helt fel. Erfarenheten säger att när det går bra för SAP kan det ske viktiga kursändringar. När det är kris knyter sossar däremot ihop sig till igelkottar.
Det andra axiomet säger att "förnyelse" är att gå till höger. Inte till mitten, för där befinner sig SAP redan. Utan till höger. Det tar Brors och andra DN-liberaler som givet. En orubblig sanning. Men är det så? Är Sahlin predestinerad att gå högerut? Jag är inte säker. Det enda man med säkerhet kan säga är att de inte förstår sig på socialdemokratin.
Det Brors och andra gör är att de försöker krympa utrymmet för det politiskt möjliga.

1 Comments:

Anonymous Magnus said...

Per. Jag tror du har fel. Till vänster finns inget att hämta för Nisse i Hökarängen. Sossar är röd-blå = pengar och jobb. Och skatter för att skydda ens häck om man blir utlasad. Moderater är blå-röda; pengar och jobb, mindre skatt och skyll dig själv om du blir utlasad. Men same same. röd-röda feminister som Ohly eller gröna nu-höjer-vi-bensinskatten-så-det-ska svida-att-köra-till-jobbet-i-småland är värre spöken för LO-folket än Littorin & Co. Idag kan Mona enl SIFO starta eget men 2010 kommer det bli svårt att samla arbetarrörelsen kring en röd-grön sörja där ministerposter ska gå till andra än (s). Själv röstade ja gpå Maud men hade gärna stött Maria om inte Persson look-alike Peter E flåsat och floskat i bakgrunden.

Magnus

08 maj, 2007 22:46  

Skicka en kommentar

<< Home