tisdag, oktober 23, 2007

Bill i eget race

Nu har Bill Richardson fått upp farten. Han har varit försvunnen länge. Richardson är guvernör i New Mexico och har länge varit tippad som tänkbar presidentkandidat för demokraterna. Men han har bara försvunnit bakom den tunga ledartrion och legat på några få procent i opinionsmätningarna. Men nu rullar han in med höga opinionssiffror i Iowa och New Hampshire, faktiskt trängt sig in bland de tre – Clinton, Obama och Edwards. Primärval handlar om hur det går i de första valen. Allt kan vända på bara några dagar. Minns förra gången. Vem hade gissat Kerry? Så plötsligt är Bill Richardson med.

Men so what? Jo, det är faktiskt intressant. Kanske en betydelsefull signal. Han har trängt sig fram med en enda fråga: Irak. Han kräver utan omsvep att alla amerikanska soldater omedelbart ska lämna Irak. Extra tyngd eftersom han varit USA:s FN-ambassadör under Bill Clintons år. Han har alltid betraktats som "apparatens" man, men nu kör han ett eget race. Det är bra nyheter. Han kommer pressa framför allt Hillary Clinton att sätta ner foten och inte bara fortsätta ducka om Irak.

4 Comments:

Blogger bl00m said...

guvenör i Texas? Annars blir jag lite fundersam till analysen. Till och med Colbert ligger före Richardsson i den senaste (nationella) mätningen. Visserligen handlar dessa ofta om namnigenkännig mer än röstprognos men det är inte ett helt lovande tecken.

23 oktober, 2007 19:40  
Blogger Per Wirtén said...

Javisst. Men nationella mätningar ska man inte stirra sig allt för blind på. Inte i primärvalskampanjerna. Min poäng är hur han ligger i de delstater där man röstar först. Där det avgörs vilka som knäcks snabbt eller hänger kvar. Vem trodde på Kerry förra gången.
Texas är fel. Sorry. Ska naturligtvis vara New Mexico. Går snabbt ibland.

28 oktober, 2007 18:22  
Anonymous Valter N said...

En annan tydlig krigsmotståndare bland de demokratiska kandidaterna är ju Dennis Kucinich. Han verkar dessutom förbluffande vettig när det gäller andra saker, sjukvård till exempel. Men han verkar inte synas så mycket i press och media. Kanske för att han inte räknas som en populär kandidat. Vilket kanske beror på att han inte syns i media.

10 november, 2007 21:22  
Anonymous Anonym said...

varfor inte:)

19 mars, 2010 11:21  

Skicka en kommentar

<< Home