söndag, oktober 21, 2007

Smitarnas paradis

En del smitare gör rätt. Det är den vanliga slutsatsen när Dagens Nyheter skriver ledare om framgångsrika i dag. Dom vill inte betala svenska skatter, och därför lämnar dom landet. Det är en gammal tröttsam visa med exempel från en tidigare epok. Men dubbelmoralen är fortfarande lika slående.

DN lägger sig platt. De som smiter ansvar gör rätt. Och Sverige måste anpassa sig efter deras begär. Det vill säga sänka alla skatter, helst till obefintliga så de superrika blir nöjda. Smitarna ska alltså lägga ribban. Och vi andra anpassa oss.

I nya Arena landar Matti Kohonen i en annan slutsats: att skatteparadisen måste stängas. Vi lever i en globaliserad värld. Då är det inte svårt att stänga smithålen. Men det är en diskussion DN inte vill delta i. I deras projekt spelar paradisen, med sina karuseller av narkotikahandel, pengatvätt och maffiastålar, en viktig roll för att fortsätta sin gamla trötta sång om hur synd det är om Kamprad och Rausing. Det är en världsbild som hör till 1900-talet. Liberaler vill gärna ha öppna gränser. Men de vill inte ta konsekvenserna.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

vem är john galt?

22 oktober, 2007 15:19  
Anonymous Calle Fridén said...

Ah, aynrandtönten är här också. Nå, jag haver skrivit en del på min ytterligt anspråkslösa blogg, och ger också Per Wirtén en liten vänskaplig känga.
Dagens nya avslöjanden om Cederschiöldarna visar kanske mer på en reell epidemi än på enstaka fall.
Det skulle inte förvåna mig - jag har fått galghumoristiska mejl från moderata kommunvänner - om det blir handuppräckning på nästa riksdagsgrupp, som tydligen kommer vara en stängd affär...

04 november, 2007 16:24  

Skicka en kommentar

<< Home