söndag, oktober 28, 2007

Feministtricket

I valrörelsen kallade moderaterna sig för det nya arbetarpartiet och en retorik om försvar av välfärdsstaten.
Under året har Borg och Littorin sedan drivit genom en rad beslut som höjt a-kasseavgifter och sänkt massor av ersättningsnivåer i socialförsäkringarna. Senast att pressa deltidsanställda ner i fattigdom genom att avskaffa möjligheten att få deltidsa-kassa under ganska lång tid.
Allt i skuggan av PR-kampanjen att vara det nya arbetarpartiet.

I Gävle under stämman har Anders E Borg fått jättespinn på sin försäkran att han är feminist. Inget nytt, det har han sagt flera år, men media har gatt det stort utrymme. Varför är feminismen plötsligt så viktigt, undrar jag. Är det en PR-förberedelse för nya impopulära beslut?
Samtidigt förklarar Reinfeldt att det som gäller det närmaste åren är att förbättra den offentliga sektorn, dominerad av lågavlönade kvinnor. Det passar väldigt väl ihop med Borgs retoriska feminism. Det är som att de nu upprepar samma trick, men på nytt område.
Borg trycker skickligt på laddade signalord. Och dimman sprider sig snabbt i det politisk landskapet.

Moderaterna i Stockholm bryter samtidigt en gammal politisk konsensus att vården ska vara offentligt finansierad genom att ge grönt ljus till nytt barnsjukhus där vården ska finansieras av privata försäkringar.

Vem litar längre på Anders E Borg? Märkligt att reportrarna är så flata inför glappet mellan retorik och beslut.