torsdag, november 09, 2006

Dom säger nog ingenting

Har just sett kvällens Rapport. En prydlig grabb från SCB presenterar ny undersökning. Jag vaknar till. Vad säger han? Jo, att svensk tillverkningsindustri nästan inte förlorat några jobb för att de flyttats ut till låglöneländer. Det är en stor rapport från SCB. Jag ser att det finns massor av diagram och sifferstaplar i den. Plötsligt spricker en tio år gammal hypermyt, tio år av dagliga krav på lägre löner och högre tempo och gnäll på semestrar och allt möjligt bara segnar ner och dör en vanlig vardag ungefär klockan 19.40 i min teve.

Jag undrar vad Dagens Nyheters ledarsida skriver i morgon bitti. Och Expressen och Aftonbladet? Och vad säger Lars Calmfors och alla vetenskapliga högerekonomer vid frukostbordet? Antagligen ingenting. Dom säger nog ingenting.

Det händer mer intressanta saker. EU har beslutat om arbetstidsdirektiv som går längre än svensk lagstiftning. Stor förvirring. Regeringen och arbetsgivarna protesterar och känner sig överkörda. Den svenska välfärdsstaten var väl bäst och EU ett nyliberalt projekt? Eller hur var det nu? Jag undrar vad Flamman skriver. Antagligen ingenting. Dom säger nog ingenting.

Däremot ser jag att Flamman toppar sin första sida den här veckan med fanfarer för att Daniel Ortega vunnit valet i Nicaragua. En stor seger för folkens frihet. Men att han för bara någon vecka sedan supportade en ny drakonisk antiabortlagstiftning i landet - abort för att rädda kvinnors liv kan ge 30 års fängelse - säger dom ingenting om. Ingenting om att han ställt sig på de reaktionära männens globala krig mot kvinnorna.

4 Comments:

Blogger charlotte said...

En annan sak som kan göra en bitter är att 4%-målet för arbetslösheten nu är uppnått...mindre än två månader efter valet...Ledarskribenterna säger nog ingenting, eller?

10 november, 2006 18:22  
Blogger Per Wirtén said...

Naturligtvis inte. Och visst hade jag rätt om SCB och Dagens Nyheter? Inte en rad i dag. Inte ens på nyhetsplats i ekonomidelen.
Den borgerliga dominansen bland de stora rikstidningarna kommer bli ett jobbigt problem. Det var okej när de var i opposition mot socialdemokratin, men nu kommer det inte finnas någon riktigt hård regeringskritik från annat håll än Aftonbladet, några lokaltidningar och enstaka småtidningar, bloggare och enskilda skribenter. Är inte det ett demokratiskt problem?

10 november, 2006 19:22  
Blogger charlotte said...

Svaret är JO.
Tänk om de tre rödgröna kunnat gå ihop om att åtminstone försöka starta en ny stor dagstidning....

11 november, 2006 10:32  
Anonymous Nina Unesi said...

Per,

att starta den här bloggen är kanske det smartaste du gjort på veckor.

Sedan vill jag också bara säga att din Nyamko-artikel och en artikel som du skrev för en evighet sedan om liberalismens tysta samtycke till massmord och andra hemskheter, var väldigt upplysande och givande.

/Nina

11 november, 2006 17:33  

Skicka en kommentar

<< Home