måndag, januari 29, 2007

Staden ligger i utkanten

Stockholms mest urbana platser ligger utanför tullarna. Pröva den nya pendeltågstationen vid Årstaberg som exempel. Där möts järnvägar, vägar, långtradare, tvärbanan, industri- och lagerhusen på södra sidan och bostadshusen i Årsta. En av få platser där Stockholm känns större. Stureplan är däremot en plats som mest påminner om småstadstorget där alla känner alla och spatserar omkring för att kolla varandra. På Stureplan avslöjar sig Stockholm som en liten stad.

Men vad är egentligen urbant? De senaste veckorna har jag läst den nya pocketboken "När nyurbanismen kom till stan" (Pratminus förlag) av journalisten Elisabeth Klingberg. Genom att diskutera de nyurbanistiska idéerna (eller dogmerna) inom stadsplanering och arkitektur så vänder och vrider hon på vad ordet urban egentligen innebär. Det är en föredömligt skriven bok som förvandlar till synes opolitiska frågor till minerade politiska och filosofiska slagfält.

Det nyurbana vänder sig mot den modernistiska staden. Den jag gillar vid Årstaberg. istället vill man ha pastellfärgade gammeldags stadskärnor med småskalighet som ledord. Förorter - radhus (som jag bor i), villasprawl och miljonprogramshus - är det nyurbanas motsats. Det är som att rörelsen drivs av både en stadsromantik och en skräck för stadens oöverskådliga och brutala rörighet, för främlingskap och anonymitet.

Det finns en del bra tankar i det nyurbana myset. Som behovet av flerkärniga städer. Exakt det som Stockholm nu planerar för i regionplanen. De nya centrumbildningarna, punkterna för nya stadsbildningar i den stora metropolen (som Stockholm så gärna vill bli) ligger i förorterna. En i korridoren Flemingsberg - Kungens kurva - Skärholmen. Ungefär där jag bor. Det är där de stora politiska striderna om framtidens stad nu rasar. Inte inne Stockholms City. Stureplan var coolt på 1950-talet. Nu? Kolla in Flemingsberg, Kista, Skärholmen, Liljeholmen. Och stanna vid Årstaberg.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej1

Jag är förvånad över att det har skrivits så lite skönlitterärt om Stockholms förorter.

Den första vågen av förorter som byggdes var ju som bekant på 50-talet. Bland annat Farsta, Vällingby och Bagarmossen.
Den sist nämnda förorten är
min hembygd.

Den andra vågen var ju som bekant miljonprogrammet (1965-75).
Förorten har ett nästan ett halvtår hundrande på nacken.

Kommunalpolitikerna som drog upp riktlinjerna efter kriget när det gäller byggande av bostäder var framsynta och visionära.

Är det fult att växa upp
i förorten?


Hälsningar
Rustan Rydman
(rustanrydman@hotmail.com)

30 januari, 2007 16:30  
Blogger Per Wirtén said...

Rustan, jag har levt nästan hela mitt liv i olika delar av Huddinge. Det är precis som du skriver. Väldigt lite skrivet. Ingen vågar längre uttrycka öppet förakt för förorterna, även om det ofta ligger nära, nära ytan i olika nyhetstexter eller små kommentarer man får. Istället har man sänkt ner förorterna i tystnad. Men vi som bör här vet ju att det är här i stadens utkanter som framtidens stad tar form.

30 januari, 2007 23:14  
Blogger Henning said...

innerstan totaldör ju dessutom av borgarnas vansinniga affischeringsförbudspolitik.

31 januari, 2007 18:09  

Skicka en kommentar

<< Home